spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Borstvoeding of flesvoeding

Borstvoeding

 

Wij vinden het belangrijk dat vrouwen de kans krijgen borstvoeding te geven. Wij hebben voldoende kennis en hulpmiddelen ter beschikking om dit te ondersteunen. Het is de basis voor een gezonde start en de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om het eerste half jaar volledige borstvoeding te geven.
Op meerdere momenten in de zwangerschap word je door ons geïnformeerd over o.a. de voor- en nadelen van borstvoeding, maar ook over de praktische zaken rond de borstvoeding.

De positieve kanten aan borstvoeding: 
Jullie baby wordt door de borstvoeding goed beschermd tegen maag-, darm- en luchtweginfecties door afweerstoffen die in de borstvoeding voorkomen. Ook kun je de kans op het krijgen van eczeem en allergieën verkleinen door het geven van borstvoeding.
Borstvoeding is verder compleet. Het is precies afgestemd op de behoeften van je baby. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die het in de eerste zes maanden nodig heeft. Bovendien blijft het daarna in combinatie met vast voedsel nog lange tijd een belangrijke voedingsbron. De kans op overgewicht op een latere leeftijd lijkt verkleind te worden.
Moedermelk is makkelijk: altijd beschikbaar, op temperatuur, kan niet bederven en het geeft geen afval. Bovendien vindt een baby bijna altijd ontspanning aan de borst.

Als je borstvoeding wilt gaan geven, hoef je geen flesvoeding in huis te halen. De baby heeft de eerste dagen voldoende reserves en na een paar dagen is de borstvoeding op gang. Borstvoeding gaat meestal niet helemaal vanzelf. De kraamverzorgster en je verloskundige zijn er de eerste week na de bevalling om je hierin te begeleiden en van tips te voorzien.

Veel vrouwen willen stoppen als ze weer moeten gaan werken. De werkgever is verplicht om je tijd en ruimte te geven om te kolven. Dit is wettelijk vastgelegd.

Lactatiekundige in Mammacafé
Elke zwangere die borstvoeding wil gaan geven of twijfelt, krijgt omstreeks de 35e week van de zwangerschap een gratis consult aangeboden bij de lactatiekundige van Naviva in het Mammacafé. Via de assistente wordt hiervoor een afspraak gemaakt.
Ook na de bevalling ben je altijd welkom in het café voor een gratis consult bij de lactatiekundige als je vragen hebt over de borstvoeding.
Dit kan voor iedereen, dus ook als je niet bevallen bent in onze praktijk en ook als je een andere kraamzorgorganisatie hebt gehad dan Naviva!

Medicijnen en borstvoeding
Sommige medicijnen kunnen in de moedermelk terechtkomen en zo de baby bereiken. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Ook voor deze vragen kun je terecht bij je verloskundige, of de lactatiekundige in het mammacafé. Zorg dat je goed geïnformeerd bent alvorens medicijnen te gebruiken!

Meer informatie
www.borstvoeding.com
www.borstvoeding.nl
In het ZGT, Almelo, wordt iedere maand een voorlichtingsavond georganiseerd over het geven van borstvoeding. De data hiervoor kun je hier vinden.

Flesvoeding

Dit is een goed alternatief als je geen borstvoeding wilt of kunt geven. Wanneer er allergieën in de familie voorkomen is het belangrijk om met hypoallergene flesvoeding te starten. Dit om de darmen van de baby zo min mogelijk te belasten. Dit zullen wij met jou bespreken tijdens de controles. Het is verstandig om vanaf 37 weken zwangerschap flesvoeding en flesjes in huis te halen. Alle voedingen, in Nederland verkrijgbaar, voldoen aan de wettelijke normen.

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.