spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

De eerste controles

De eerste controles

 

De eerste afspraak

De eerste controle vindt plaats rond 7-8 weken zwangerschap. Tijdens deze controle wordt een eerste echo gemaakt (vitaliteitsecho). Deze echo wordt meestal uitwendig gemaakt, via je buik. Hiervoor is het handig om een volle blaas te hebben. Probeer één uur voor de afspraak niet meer te plassen. Soms is het toch nodig om een inwendige echo te maken, bijvoorbeeld als je toch wat minder ver zwanger blijkt te zijn of bij als je wat stevig bent. Je hebt hierin altijd de keus om dit wel of niet te doen.
Alle echofoto’s zetten we op een usb-stick. Deze kun je alle volgende echo’s weer meenemen. Voor dit stickje vragen we eenmalig €5,-. Een eigen usb-stick meenemen is helaas niet mogelijk.

Na de echo krijg je nog wat aanvullende informatie mee voor het begin van je zwangerschap. Ook bespreken we de mogelijkheid voor prenatale screening.

De eerste afspraak duurt ongeveer een half uur. Voor deze eerste controle raden we aan om geen kleine kinderen mee te nemen. Bij de gewone controles zijn aanstaande broertjes/zusjes natuurlijk wel welkom!

Wat moet je meenemen?

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Paspoort of rijbewijs

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Vragenlijst die je van ons per mail hebt ontvangen

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Toestemmingsformulier, ook per mail ontvangen

 

De tweede afspraak

De tweede controle vind plaats tussen 10 en 12 weken zwangerschap en duurt ongeveer een uur.
We beginnen deze tweede controle met de echo om de uitgerekende datum definitief vast te stellen (termijnecho).
Aan de hand van de ingevulde vragenlijst gaan we jullie medische geschiedenis en eventuele vorige zwangerschappen doornemen. Daarnaast bespreken we of er (erfelijke) aandoeningen in de familie voorkomen. Dit alles om te bepalen welke zorg ingezet gaat worden.

Zwangerschapsmapje

Je krijgt van ons een zwangerschapsmapje mee. Dit mapje wordt een jouw document. Hierin worden al je medische gegevens opgeschreven tijdens de controles. Ook kun je hier makkelijk alle andere papieren in bewaren, zoals echoformulieren, foto’s, ponsplaatje, folders.

Praktijkassistente

Aansluitend maak je kennis met de praktijkassistente, Berlinde. Van haar krijg je formulieren mee voor het bloedonderzoek. Voor bloedafname kun je, naast de vele prikposten, elke werkdag van 8.00 uur – 10.00 uur terecht in onze praktijk.
Voor uitleg over het bloedonderzoek, zie de aparte pagina “bloedonderzoek”.
Daarnaast meet zij je bloeddruk, krijg je aanvullende informatie van haar mee en plant ze de volgende afspraak met je in.

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.