spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Echo’s

Wat is een echo?

 

Bij een echo wordt met behulp van geluidsgolven een afbeelding gemaakt van je buik. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Afhankelijk van het weefsel keren de geluidsgolven terug, waarna deze worden omgezet tot een afbeelding op het scherm. De meeste echo’s kunnen via de buikwand gemaakt worden. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij een erg prille zwangerschap, wordt de echo vaginaal verricht.

Tijdens de zwangerschap worden er verschillende echo’s gemaakt. Twee echo’s worden standaard vergoed: de termijnecho (10-12 weken) en de SEO (20 weken).

Wij bieden iedereen de mogelijkheid om al vroeg in de zwangerschap (rond 8 weken) gratis gebruik te maken van de vitaliteitsecho. De overige echo’s (groeiecho; placentalocalisatie; liggingsecho) zullen op medische indicatie plaatsvinden, dit zal de verloskundige met je bespreken.

Mocht je zelf tussendoor nog een keer willen kijken naar jullie kindje, dan is dit uiteraard ook mogelijk. Kijk hiervoor bij vergoedingen en extra zorg.

Termijnecho

Deze wordt ook wel een eerste trimester of “12 weken echo” genoemd. Bij iedere zwangere maken wij standaard deze echo.

Dan wordt er gekeken naar:

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn De duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Of de zwangerschap op dat moment intact is en er dus hartactie is.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Of er sprake is van een eenling- of een meerlingzwangerschap.

Deze echo moet bij voorkeur plaats vinden tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap.

Voor de termijnecho is het handig om een gevulde blaas te hebben.

 

SEO, de 20-weken echo

Iedere zwangere heeft de mogelijkheid om een SEO (structureel echoscopisch onderzoek) te laten verrichten. Deze echo vindt plaats rond 20 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar de ontwikkeling en groei van een kind. Meer over dit onderzoek is te vinden op de prenatale screening.

Wij participeren samen met de gynaecologen in het regionale screeningscentrum “Inzicht” in Almelo, om zo de zorg met betrekking tot deze 20-weken echo kwalitatief goed, efficiënt en met snelle doorverwijzing te kunnen regelen.

Groeiecho

Iedere controle voelen we met onze handen naar de grootte van een kindje. Soms is het aanvullend nodig om de groei ook echoscopisch te bepalen. Dit zal meestal rond 30 weken zwangerschap plaatsvinden.

Ligging van de placenta

Bij de SEO wordt bekeken waar de placenta ligt. In sommige gevallen is het verderop in de zwangerschap, rond 32 weken, nodig om de plaats van de placenta (moederkoek) te herbeoordelen.

Liggingsecho

Rond 36 weken zwangerschap willen we graag weten of een kindje met het hoofd beneden ligt, of dat een kindje in stuitligging ligt. Op de hand voelen we hier naar en op indicatie kan het nuttig zijn om dit met behulp van een echo te controleren. Tevens is er dan nog de mogelijkheid om ook de groei opnieuw te bepalen.

De mogelijkheid tot het maken van een echo is altijd aanwezig tijdens een normale zwangerschapscontrole. Uit onderzoek is gebleken dat uitwendig onderzoek met behulp van onze handen net zo betrouwbaar, zo niet betrouwbaarder is om de groei te bepalen ten opzichte van een echo. De mogelijkheid voor aanvullend een echo doen hebben we, indien we dit nodig vinden zullen we dit zeker niet nalaten.

Overige echo’s

Indien je buiten de medische echo’s nogmaals naar je kindje wilt kijken, dan is het mogelijk hier een extra echo voor af te spreken. Hier is dan geen medische reden voor, waardoor we deze afspraak buiten de normale controles om plannen. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden. Voor meer informatie kun je kijken op vergoedingen en extra zorg of dit tijdens een gewone controle bespreken.

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.