spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Na de bevalling

Het kraambed

 

Na de bevalling begint de kraamtijd, dit zijn de eerste acht dagen na de bevalling. Wij komen dan regelmatig op bezoek.
Het kraambed is een heel bijzondere tijd. Het is een tijd van wennen aan het nieuwe leven. Een prachtig kindje, hoe verzorg je die, hoe verschoon je een luier, hoe pak je je kindje op. Prettige dagen kunnen afgewisseld worden met dagen die wat minder zijn. Veel gebroken nachten, gevoelige hechtingen, gespannen borsten, kunnen er toe leiden dat je soms iets minder op een roze wolk zit. Je kunt dit altijd ter sprake brengen, bij ons of bij de kraamverzorgende.
Wanneer je borstvoeding wilt geven dan begeleiden we dat samen met de kraamverzorgende (zie borstvoeding). Bij problemen is er de mogelijkheid om een lactatiekundige in te schakelen.

Ook wanneer je in het ziekenhuis bevallen bent komen wij na de bevalling nog bij je langs. Vanaf de dag nadat je met je kindje thuis bent gekomen komen we meestal langs.

Burgerlijke stand
Binnen 3 dagen moet de baby worden aangegeven in de gemeente waar het geboren is. Meestal wordt dit gedaan door de partner, maar het kan ook door iemand anders die aanwezig was bij de geboorte. Vergeet niet om een legitimatiebewijs, trouwboekje of vaderschapserkenning mee te nemen. Meer informatie hierover vind je hier.

Hielprik en gehoortest
Tijdens het kraambed wordt de hielprik en de gehoortest (www.rivm.nl)  afgenomen. Aan het eind van je zwangerschap krijg je hierover uitgebreide informatie van ons.
De aanvraag van de gehoortest en de hielprik wordt geregeld via de gemeente, waar je kindje is aangegeven.

Afsluiten
Als er rond de achtste kraamdag geen bijzonderheden zijn sluiten wij onze zorg af. Dan komt onder andere aan de orde wie de zorg van jou en je kindje verder overneemt. Wanneer wij het kraambed bij je hebben afgesloten blijft je nog 6 weken bij ons onder begeleiding. Dit houdt in dat je ons kan bellen bij vragen en/of klachten omtrent jezelf. De zorg van jullie kindje gaat over naar de huisarts en het consultatiebureau.
Ook komt anticonceptie aan bod. Wellicht moet je er zo kort na de bevalling nog helemaal niet aan denken, er over na denken kan niet vroeg genoeg.

Zorgverzekeraar
De baby is de eerste week nog automatisch bij de moeder meeverzekerd voor ziektekosten. Met het BSN van je kindje kun je je kindje aanmelden bij de zorgverzekeraar. Op die manier voorkom je een mogelijk hoge rekening van bijvoorbeeld het ziekenhuis.
Een BSN ontvang je van de gemeente waarin je woont, nadat je kindje is aangegeven in de gemeente van de bevalling.

Nacontrole
Graag zien we jullie ongeveer 4-6 weken na de bevalling nog eens terug op de praktijk. We willen graag weten hoe het lichamelijk met je gaat, of jullie gewend zijn aan het ouderschap en hoe jullie terugkijken op de afgelopen maanden met als hoogtepunt de bevalling. Daarnaast vinden wij het natuurlijk fijn om te zien hoe jullie kindje gegroeid is en hoe de ontwikkeling de eerste weken is verlopen. Natuurlijk kun je terecht bij ons met allerlei vragen en kunnen wij je bloeddruk nog eens controleren.

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.