spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Plaats van de bevalling

Thuis of in het ziekenhuis?

Indien er geen medische reden voor een ziekenhuisbevalling is, zijn er twee opties als het gaat om de plaats van bevallen. Namelijk thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). Hierbij is het van belang dat je een plaats kiest, waar je je vertrouwd en op je gemak voelt. De een zal zich beter op haar gemak voelen in de thuisomgeving terwijl een andere voor het ziekenhuis kiest.

Waar je ook over zou kunnen nadenken is de wijze waarop je wilt bevallen en of je naast je partner iemand nodig zou hebben om je te ondersteunen. Bij ongeveer 30 weken ontvang je van ons een geboorteplan, waarin je jouw wensen rondom de bevalling en de tijd daarna kunt vastleggen. Belangrijk hierbij is om jouw wensen te bespreken met de verloskundigen.

Poliklinische bevalling
Er zijn twee soorten poliklinische bevallingen:

1. op eigen verzoek (zie boven)
2. op medische indicatie

 

Kies je zelf voor een bevalling in het ziekenhuis, dan zit hier een eigen bijdrage aan vast. Dit bedrag moet je meestal zelf betalen, maar wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de (aanvullende) verzekering. Je kunt dit bij je eigen verzekering navragen.
Soms kan er een medische indicatie bestaan voor een bevalling in het ziekenhuis, maar kan de begeleiding van de bevalling door ons worden verzorgd. Dit is de zogenaamde medium-risk bevalling. Het wordt geheel vergoed door je ziektekostenverzekering.

Wil je voor de bevalling naar het ziekenhuis in Almelo, Deventer of Zwolle, dan kunnen wij met je mee. Voor de overige ziekenhuizen geldt dat dit te ver buiten onze regio is en kunnen we niet altijd met je mee.

Wanneer je van plan bent poliklinisch te bevallen bepalen wij samen wanneer je naar het ziekenhuis kan gaan. Wij komen daarom eerst bij jullie thuis om je weeën te beoordelen en de mate van ontsluiting te bepalen. Indien er voldoende vordering is, zullen wij contact opnemen met het ziekenhuis en daar heen gaan.(Soms komt het voor dat door ruimtegebrek je niet kunt bevallen in het ziekenhuis van je keuze; dan wijken we uit naar een ander ziekenhuis).

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.