spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Prenatale screening

Wat is prenatale screening?

 

Als je zwanger bent hoop je vanzelfsprekend dat je een gezond kindje krijgt. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Toch is er een kleine kans dat je kindje geboren wordt met een aandoening.
Tegenwoordig zijn er verschillende onderzoeken mogelijk waarmee je iets meer te weten kunt komen over de gezondheid van je kindje. Deze onderzoeken worden prenatale screening genoemd: hiermee wordt beoordeeld of je kindje een verhoogde kans heeft op een aangeboren afwijking. Deze onderzoeken worden aan iedereen aangeboden, maar je zult zelf moeten kiezen of je hier gebruik van wilt maken. Hierbij is het belangrijk dat je een keuze maakt die past bij je eigen gevoel en ideeën over je zwangerschap en levenswijze.
Vragen waar je samen over na kan denken, die je kunnen helpen bij het maken van een keuze: Wil ik tijdens de zwangerschap al weten of mijn kindje een afwijking heeft? Als ik te horen krijg dat er iets mis is met mijn kindje, wat wil ik dan doen? Hoe kijken we aan tegen het eventueel beëindigen van de zwangerschap als mijn kindje down-, edwards- en patausyndroom heeft?

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

In het begin van de zwangerschap is het mogelijk om onderzoek (screening) te laten doen hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Downsyndroom is een aandoening waarmee iemand wordt geboren, downsyndroom houdt je je hele leven. Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Bij de een is deze ernstiger dan bij de ander. Van te voren is daar niets over te zeggen. Mensen met downsyndroom hebben vaker medische problemen, maar deze zijn nu bijna altijd goed te behandelen. Soms is een operatie nodig. Mensen met downsyndroom worden gemiddeld 60 jaar.

Edwards- en patausyndroom zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. Edwards- en patausyndroom komen veel minder vaak voor dan downsyndroom.

Voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom kun je kiezen uit twee verschillende testen:

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en een echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- en patausyndroom heeft.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

Tijdens de eerste controle bestaat er de mogelijkheid om uitleg te geven over de NIPT en de combinatietest. Een keuze hierin maken, of je gebruik wilt maken van prenatale screening en zo ja, welke screeningsonderzoek, kan soms lastige zijn. De verloskundige kan je voorzien van meer informatie en je begeleiden in het maken van een keuze. Zo kun je goed geïnformeerd een beslissing nemen die bij jullie past.

Meer informatie over dit onderwerp is  te vinden op de website van onderzoek van mijn ongeboren kind en op de website van de verloskundige. Bekijk je liever een filmpje over deze onderzoeken, dan is die mogelijkheid er ook.

SEO (20-weken echo)

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij de SEO wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij en ongeboren kindje. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kindje. De 20-weken echo is geen pretecho maar echt een medisch onderzoek. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden tijdens de SEO. Als de uitslag van de echo goed is kan je kindje toch een afwijking hebben.

Wij participeren samen met de gynaecologen in het regionale screeningscentrum “Inzicht” in Almelo, om zo de zorg met betrekking tot deze 20-weken echo kwalitatief goed, efficiënt en met snelle doorverwijzing te kunnen regelen. www.inzichtalmelo.nl

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.