spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Tips

Tips als voorbereiding op je zwangerschap

 

Gelukkig zorgt de natuur er voor dat bijna elk kind gezond wordt geboren. Er zijn echter ook dingen die je kan doen om de kans op een gezond kindje en een gezonde zwangerschap te vergoten. Dat begint al tijdens het zwanger worden. Daarnaast zijn de eerste weken van een zwangerschap heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. De meeste vrouwen weten pas na die eerste weken dat ze zwanger zijn.

Een goede voorbereiding op je zwangerschap:

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Foliumzuur: De kans dat een kind wordt geboren met een open ruggetje is klein. Je kan deze kans verder verkleinen door het slikken van foliumzuur. 0,4mg foliumzuur per dag bevordert het sluiten van het centrale zenuwstelsel rond de 8e week van de zwangerschap. Om een voorraadje op te bouwen is het advies om al voor de zwangerschap te beginnen, zo’n 6 weken voor de bevruchting. Stop pas na 10 weken zwangerschap met het slikken van foliumzuur.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Eet gezond en gevarieerd.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Beweging: Als je minimaal een half uur per dag beweegt, zorg je dat je lichaam in een goede conditie is als je zwanger wilt worden. Ben je gewend te sporten, dan kun je hier mee door gaan.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Roken: Roken of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te raken gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende mannen.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Alcohol: Het nuttigen van alcohol kan je vruchtbaarheid beïnvloeden en heeft effect op het embryo in de eerste weken van de zwangerschap. Het drinken van alcohol door de partner beïnvloed zijn vruchtbaarheid ook.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Drugs: Drugs beïnvloeden je vruchtbaarheid in negatieve zin en kunnen bij gebruik rond de bevruchting zorgen voor het ontstaan van aangeboren afwijkingen.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Medicijnen: Indien je medicijnen gebruikt, is het raadzaam om even te controleren of de medicatie geen nadelig effect heeft op een eventuele zwangerschap. Dit geldt zowel voorgeschreven medicijnen van een arts/specialist, als medicatie die je zelf haalt bij de drogist/apotheek. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, apotheker of verloskundige.

Verloskundige Nijverdal en Hellendoorn Gezond gewicht: Je gewicht is van invloed op je vruchtbaarheid. Een gezond gewicht geeft een betere kans op een zwangerschap. Als je te licht of te zwaar bent dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid en blijft een zwangerschap vaker uit.

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.