spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Veilig slapen

Laat je kindje veilig slapen

Rugligging: leg je baby op de rug te slapen. Dit is de veiligste slaaphouding. Je baby ligt zo met het gezichtje vrij. De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen, daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen op de buik. Als je baby zichzelf vlot kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Een scheef hoofdje voorkom je door je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts te leggen.

Babyslaapzak: gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzak. In een babyslaapzak kan het hoofdje van de baby niet onder beddengoed raken en kan hij zich niet bloot woelen. Bovendien rolt een jonge baby in een slaapzak minder gemakkelijk van de rug naar de buik. Koop altijd een goed passende slaapzak. Slaapt je baby zonder slaapzak, maak dan het dekentje en lakentje stevig en kort op, met de voetjes tegen het voeteneinde.

Geen dekbed: gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Dit kan te warm zijn voor de baby en het kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen, dit kan de ademhaling belemmeren.

Wieg of bedje: leg je baby te slapen in een wieg of bedje. Slaap niet met je baby bij je in bed zolang hij jonger is dan vier maanden. Je baby kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen de matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met het gezichtje tegen de kussens aandrukken. Bovendien kun je tijdens je slaap op je kind rollen. Het risico neemt toe als je gerookt of alcohol gedronken hebt, medicijnen of drugs gebruikt hebt of wanneer je erg vermoeid of gestrest bent.

Vastleggen: leg je baby nooit vast in bed! Er gebeuren dodelijke ongelukken met het fixeren van baby’s in bed.

Wiegendood: het begrip wiegendood, ook wel “Sudden Infant Death Syndrome” (SIDS), betekent een plotselinge en onvoorziene dood van een kind in het eerste levensjaar.

Over de oorzaak van wiegendood is nog veel onduidelijk. Onderzoek heeft aangetoond dat er risicofactoren zijn. Voor een volledig overzicht met betrekking tot wiegendood verwijzen we je naar de website over preventie van wiegendood.

Contact

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Medisch Centrum Nijverdal
Nijkerkendijk 38
7442 DA Nijverdal

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.