spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Verloop van de bevalling

Verloop van de bevalling

 

Iedere bevalling verloopt anders. Als je al een keer bevallen bent, dan heb je een beetje een idee. Toch zal een volgende bevalling altijd iets anders verlopen.

Een stukje theorie….

De bevalling is onder te verdelen in 3 fasen, namelijk de ontsluiting, de uitdrijving en het nageboortetijdperk. De 3 fasen worden hieronder beschreven.

 

Fase 1: De ontsluiting
Over het algemeen zal de bevalling starten met weeën. Bij maar 10% van de bevallingen wordt het startsein gegeven door het breken van de vliezen. Er zal meestal eerst een voorbereidingsfase of startfase zijn. Bij deze eerste fase kunnen de weeën al regelmatig zijn; de tijd tussen de weeën kan variëren van 7 tot 20 minuten. Meestal houden deze weeën minder dan 60 seconden aan. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zacht en week wordt. Er zal nu nog geen ontsluiting ontstaan.

Probeer deze weeën nog wat te negeren, door afleiding te zoeken. De start van de echte weeën kan nog best een tijdje op zich laten wachten. De ontsluitingsfase start wanneer de weeën in een frequentie komen van minder dan 5 minuten en zeker 60 seconden of langer duren. Deze weeën zijn duidelijk heftiger en pijnlijker dan de weeën uit de voorbereidingsfase. Gemiddeld zal de ontsluiting met 1 cm per uur verlopen (bij een eerste bevalling) maar het gedrag van de baarmoedermond en weeën zijn onvoorspelbaar waardoor er vele variaties mogelijk zijn. Bij de bevalling van een 2e of 3e kind zal de ontsluiting over het algemeen vlotter verlopen dan 1 cm per uur.

Normale verschijnselen tijdens de bevalling:
– Slijm- en bloedverlies; dit noemen we tekenen. Is het meer dan een maandverband vol in een half uur bel ons dan.
– Overgeven: je maag kan op dat moment het voedsel niet verteren, omdat het lichaam druk bezig is met iets anders.
– Krampen in de benen en kuiten. Goed strekken en masseren kan dan helpen.
– Bibberen. Dit komt door de spanning, inspanning en de veranderende hormonen.

Fase 2: De uitdrijving
De uitdrijvingsfase is over het algemeen te herkennen aan het gevoel van persdrang. Deze persdrang zal in de laatste fase van de ontsluiting langzaam opkomen. Bij het gevoel van persdrang zal de verloskundige, indien nodig, met een inwendig onderzoek controleren of er sprake is van volledige ontsluiting (de bekende 10 cm).

Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens het persen. Bijvoorbeeld liggend op je rug of zij, half zittend, hurkend, staand, op handen en knieën. Het is van tevoren moeilijk te bedenken hoe je zult willen persen, wij zullen je in die fase begeleiden om een houding vinden die voor jou prettig is. Vaak is het een kwestie van uitproberen.

Fase 3: Het nageboorte tijdperk
Zodra je kind geboren is, zal de placenta nog geboren worden (nageboortetijdperk). Dit tijdperk verloopt meestal zeer vlot (5-10 min) na de geboorte, maar kan ook wat langer duren.

Geboorteplan


Een geboorteplan is een manier om je eigen ideeën en wensen voor een bevalling op te schrijven. Het zal niet een lijstje zijn hoe het precies gaat gebeuren, aangezien een bevalling altijd net anders loopt. Misschien heb je ook wel iets vooraf bedacht wat op dat moment juist helemaal niet werkt.
Door je wensen op te schrijven denk je er vooraf actief over na en kun je het hier met je partner ook alvast over hebben. Daarnaast is het voor ons ook makkelijk en snel in te zien wat je wensen zijn. Zeker ook als er een waarneemster bij je bevalling is, of als je toch onverwachts naar het ziekenhuis moet.
Bedenk dat je wensen altijd kunnen veranderen, maar dat het ook vanuit ons zorgverleners soms nodig is om punten anders aan te pakken dan vooraf bedacht. De gezondheid van jou en je kind staan op de voorgrond, maar we proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jullie persoonlijke wensen.

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.