spoed: 06-28472774 info@gemmare.nl

Wat te regelen

Wat te regelen

 

Gedurende de zwangerschap zijn er een aantal zaken die handig zijn om te regelen. De meeste punten komen tijdens de controles bij je verloskundige ook aan bod. Hier nog even een korte opsomming wat je wanneer geregeld moet hebben en waarom. 

Kraamzorg
Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed. De taken van de kraamverzorgende zijn onder andere jou en je partner leren de baby te verzorgen en zij helpt jou bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.
Kraamzorg dien je zelf aan te vragen. Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties in ons gebied werkzaam. Tijdens de intake krijg je van ons een aantal folders mee van verschillende kraamzorgorganisaties om te helpen kiezen. Sommige zorgverzekeraars regelen automatisch kraamzorg zodra je hen meldt dat je zwanger bent. Wil je hier zelf keus in hebben, regel dan eerst de kraamzorg, voordat je de verzekeraar. Het is verstandig om voor 16 weken zwangerschap de kraamzorg aangevraagd te hebben. 

Erkenning
Indien je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. En heeft daarmee geen juridische zeggenschap over jullie kind. Hiervoor moet hij het kind erkenning. Dit kan gedaan worden bij de Burgerlijke stand van de gemeente waarin je woont. Verstandig is om dit voor 24 weken zwangerschap geregeld te hebben. 

Werk en verlof
Het is belangrijk dat je op jouw werk vertelt dat je zwanger bent. Sommige werkzaamheden vragen om aanpassingen in je werk, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Wettelijk gezien moet je minimaal drie weken voor de gewenste ingangsdatum van je zwangerschapsverlof je werkgever inlichten. Eerder is voor je werkgever wel prettig, ook om vervanging tijdens je verlof te regelen. Je werkgever heeft voor het aanvragen van je verlof een zwangerschapsverklaring nodig, deze kun je bij ons krijgen.
Vanaf zes weken voor de uitgerekende datum kun je met zwangerschapsverlof gaan. Je kunt nog twee weken langer wachten, tot 4 weken voor de uitgerekende datum, maar langer niet. Na de geboorte van je kindje heb je altijd recht op minstens tien weken bevallingsverlof, ook als de baby later geboren wordt dan verwacht.

Kraampakket
Vaak is het handig om te melden bij je zorgverzekering dat je zwanger bent. Sommige verzekeraars vergoeden een kraampakket, die krijg je opgestuurd rond 30 weken zwangerschap. Vraag hier even naar, soms moet je het kraampakket wel zelf aanschaffen. Dit is handig om met 30 weken in huis te hebben.

Kinderopvang
Sommige organisaties voor kinderopvang hebben lange wachtlijsten. Raadzaam is om alvast tijdens je zwangerschap hierin te gaan verdiepen.

 

 

Contact

Praktijk Gemmare
Groen van Prinstererstraat 26
7442 MV Nijverdal

Molen “De Wippe”
Ommerweg 13A
7447 RA Hellendoorn

Telefoonnummer: 0548-616510

Spoed nummer: 06-28472774

Wanneer de verloskundige bellen?

 vroedvrouw Hellendoorn Wanneer je ongerust bent, twijfelt of  vragen hebt!

vroedvrouw Hellendoorn Bij bloed- of vruchtwaterverlies

vroedvrouw Hellendoorn Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug

vroedvrouw Hellendoorn Bij minder bewegen van je kind dan  anders

vroedvrouw Hellendoorn Nog geen 37 weken zwanger en  buikpijn of rugpijn die komt en gaat

Gemmare

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de verloskunde. Ik ben als verloskundige geregistreerd in het BIG-register. Daarnaast sta ik ook vermeld  in het Kwaliteitsregister voor Verloskundigen.